Loading...

Potřebujete poradit, nebo objednat?  phone contact  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Jaro už je za rohem: Nezapomeňte květinami osázet i hrob

06.03.2022 11:32

Místo posledního odpočinku našich blízkých může vypadat po dlouhé zimě poněkud zašle a posmutněle. To lze ale naštěstí velice snadno změnit. Stačí hrob vyzdobit květinami a rázem úplně prokoukne. Krásně rozkvetlý hrob navíc vypadá mnohem upraveněji. Čím ho osadit v jarních měsících?



Vybíráme jarní květiny na hrob

Při výběru konkrétních druhů květin a jiných rostlinek, které ozdobí hrob, je třeba zvážit několik okolností. Například se musí zohlednit skutečnost, jak často jsme schopni chodit rostlinky zalévat a pečovat o ně. Ruku na srdce, i když je hřbitov třeba opravdu nedaleko, ne vždy je dostatek času na něj každou chvíli zaběhnout. Z toho důvodu se obecně doporučuje dát přednost spíše těm rostlinám, které jsou nenáročné a nevyžadují příliš častou péči.

Záleží také na samotné poloze hrobu. Především na tom, zda je umístěný na plném slunci, v polostínu nebo je po většinu dne zastíněný kupříkladu přilehlými vzrostlými stromy. Ne každá květina si libuje v záři slunečních paprsků a mnohé druhy naopak strádají, pokud mají světla nedostatek.

Rovněž je třeba si předem rozmyslet, jestli budou rostlinky sázeny přímo do zeminy na hrobě nebo se budou pěstovat v nádobě – například keramické žadnince. Jednotlivé druhy se od sebe totiž navzájem liší hloubkou kořenového systému, a proto nejsou všechny vhodné pro pěstování v nádobách. Ale platí to i naopak.



Parádu udělají barevné macešky i voňavá mateřídouška

Pokud je žádoucí, aby se rostlinky rozrostly a vytvořily kouzelný rozkvetlý koberec, jsou vhodnou volbou například oblíbené, a navíc nenáročné rozchodníky. Ke kobercovým rostlinám patří i trávnička či aromatická mateřídouška. Ze stálezelených rostlin je pak nesmrtelnou volbou především břečťan, jen je třeba jeho růst korigovat, aby se nerozmohl příliš.

Už v brzkém jaru mohou hrob krásně ozdobit macešky, které jsou velice odolné a jsou k dostání v široké škále půvabných barevných odstínů. Velice oblíbené jsou také jarní cibuloviny, ke kterým patří například tradiční žluté narcisy či hyacinty s nepřehlédnutelnými květy pastelových barev. A z cibulovin lze vsadit rovněž na líbezné modřence, tulipány či kosatce.

I hřbitovní keramice to může slušet

Mnoho lidí dává přednost pěstování květin v nádobách. Nejenže se tím zamezí případnému nežádoucímu rozrůstání, ale péče o takové rostliny je podstatně jednodušší. Kromě toho je lze v průběhu roku jednoduše obměňovat. Krásně osázená keramická nádoba hrob navíc úžasně rozzáří a je možné ji kdykoliv přesunout jinam.

Na pěstování květin se skvěle hodí například žardinka neboli nízká keramická mísa. Tu pro vás vyrábíme ve dvou základních tvarech a několika barevných odstínech. Ty jsou neutrální, takže se hodí na jakýkoliv hrob. K žardince je možné vybrat i praktickou keramickou podmisku, která usnadní pravidelnou péči o květiny a zabrání protečení vody z mísy přímo na hrobovou desku.



Nízkou mísu může šikovně doplnit také keramická váza v odpovídajícím designu. Je už jen na vás, zda do ní vložíte živé nebo umělé květiny, určitě jim to bude perfektně slušet. Také keramickou vázu pro vás děláme ve dvou různých provedeních. Vybírat můžete z elegantní štíhlé vázy a vázy, která se ve spodní části rozšiřuje.

Jestliže chcete mít jistotu, že bude hrob dokonale sladěný a jeho výzdoba vytvoří krásný ucelený celek, můžete si pořídit sadu hřbitovní keramiky. Ta obsahuje kromě žadninky a vázy také keramickou hřbitovní lampu ve tvaru koule s decentním prolamovaným dekorem.


2023 © Keramika Bránice | Created by Exitshopák.cz
Obchod funguje na systému Exitshop.cz
Exitshop.cz - Váš e-shop 2.0